Äldreomsorg,Hemtjänst,Personlig assistans,Uska,

Vårdpodden – med perspektiv från patient till politiker

Podcasts kan både inspirera, motivera och ge värdefulla insikter. I Vårdmaktpodden bjuds olika gäster in för att ge sina perspektiv på både utmaningar och möjligheter inom vården. 

– Jag vill att min podd ska inspirera, sprida och accelerera goda förbättringar i vården, säger Tobias Perdahl, grundare av Vårdmaktpodden. 

Tobias Perdahl är specialistläkare i internmedicin och före detta medicinsk chef på Akutkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Han är även medgrundare av den digitala vårdappen Doktor24 där han idag är medicinsk chef. Vårdmaktspodden startade han 2016 när han var pappaledig. Under sin tid inom sjukvården insåg Tobias hur viktigt mötet mellan människorna var för att skapa en bättre förståelse för varandras utmaningar. Han insåg också att många inom sjukvården kände sig långt från ledningen och oförmögna att kunna påverka.

– Jag insåg att det saknades ett forum där olika personer inom vården kunde berätta om sina erfarenheter och utmaningar. Och det är därför min podcast finns – för att dessa personer ska få ge sina perspektiv, säger Tobias och fortsätter:

– Som gäster har jag valt ut olika inflytelserika personer inom vården eftersom det är dessa som har reellt inflytande.

“En bredd av gäster är viktigt för mig”

Bland de inbjudna gästerna finns allt från patienter, politiker och kliniska representanter till eldsjälar och entreprenörer som jobbar i ekosystemet runt vården. Med den breda spridningen på intervjupersoner hoppas Tobias kunna ge sina lyssnare en spridd bild av vården.

– Att få till en bredd av gäster är viktigt för mig – framförallt att belysa patientperspektivet. För det är nämligen så att nästan alla som jobbar inom vården förstår patientperspektivet först när de själva blir sjuka. Och därför anser jag att denna synvinkel är nyttig att lyfta. 

Fler tar efter konceptet

Det går bra för Vårdmaktspodden som i dagsläget har över 40 000 lyssnare. I flera länder tas konceptet efter, i både Danmark och Norge har liknande poddar startats upp med Vårdmaktspodden som inspiration.  

– Även vid vissa läkarutbildningar runt om i landet använder de sig av podden i undervisningen. Det är sådant som gör mig extra glad och motiverad till att fortsätta, att se att det gör nytta ute i verkligheten. 

Tobias tre bästa avsnitt 

På frågan om vilket avsnitt Tobias skulle rekommendera om han bara fick rekommendera ett kan han inte välja. Han bestämmer sig för att tipsa om tre.

– Jag skulle tipsa om det allra första avsnittet med Sara Riggare. Hon är patient och duktig på att förklara patientperspektivet på ett lite utmanande men tillgängligt sätt. Sen skulle jag även tipsa om avsnitt 12 med Anders Ekholm. Han är vice vd på Framtidsinstitutet och förklarar på ett lite roligt men väldigt pedagogiskt sätt vilka våra utmaningar är inom vården de närmsta tio åren. Och sist men inte minst skulle jag tipsa om det senaste avsnittet – avsnitt 34 med Douglas Eby. Han beskriver hur man har revolutionerat sjukvården i Alaska genom att flytta resurser från sjukhusen till primärvården. 

Fler poddar för dig som jobbar inom vården:

  • Akademiliv – halvtimmeslånga avsnitt med forskare från Sahlgrenska akademin. Vi nördar ner oss i deras forskning och tar reda på vad de har för svar på frågor om kroppen, vård och hälsa.

  • Allt du velat veta – populärvetenskaplig podcast med ett ämne och en expert i varje avsnitt. Avsnitten handlar bland annat om rättsmedicin, luktsinnet, dna-analys, utbrändhet, vår föränderliga hjärna, sömn, alkohol, medicinska myter och stamceller.  Med andra ord – gott och blandat.

  • Health for wealth – En podcast om hållbar hälsa i arbetslivet. Hur skapar man egentligen en hälsosam arbetsplats?

  • Kropp och själ – en hälsojournalistik podcast från Sveriges radio P1 som tar upp vitt skilda ämnen som rör kroppen och själen.