Hemtjänst,

Så tänkte Cajsa i valet av arbetsgivare

Att få möta äldre människor som ser tillbaka på livet och delar med sig av sin historia menar undersköterskan Cajsa Henricsson är en av de bästa sakerna med att arbeta inom hemtjänsten. Läs om hur hon tänker kring valet av arbetsgivare.

Som barn drömde Cajsa Henricsson om att bli veterinär men när det var dags att välja till gymnasiet föll valet på Vård- och omsorgsprogrammet. Efter studenten arbetade hon som undersköterska inom hemtjänsten i Stockholm men för drygt ett år sedan gick flytten till Gotland.

– Jag började studera till sjuksköterska här men just nu har jag ett studieuppehåll. Någon gång vill jag bli ambulanssjuksköterska, men jag är ung och känner ingen stress. Jag träffade min sambo på ön och blev kvar och nu arbetar jag inom hemtjänsten här i stället, berättar hon.

Vad tycker du mest om med ditt jobb?

– Jag tycker verkligen om att få träffa människor och äldre personer har ju hunnit vara med om så mycket. Det är spännande att få höra deras livshistoria – det är roligt när någon berättar hur det var när han eller hon träffade sin stora kärlek och så. Jag har jobbat flera jular och det känns bra att få finnas där och äta en skinksmörgås och dricka glögg med någon som sitter ensam på julafton.

Vem passar för att arbeta inom hemtjänsten?

– Man bör vara en omtänksam person och en god lyssnare. Men jag tycker också att man ska vara ganska utåtriktad och själv kunna ta initiativ till samtal som kan vara värdefulla för andra.

Vad är avgörande för dig i valet av arbetsgivare?

– Innan jag börjar på ett jobb så har jag ju till en början bara ett första intryck som jag sedan får utvärdera när jag börjat. Men jag tycker förstås att en arbetsgivare ska bry sig om sina anställda. På tidigare arbetsplatser har jag upplevt att man enbart tog upp det negativa – men för att de anställda ska trivas så tror jag att de även måste ge positiv feedback. Jag tycker också att det är viktigt att chefer finns på plats så att man kan nå personen om det skulle vara något. Det är också viktigt att arbetsgivare lyssnar in och förstår sin personal så de kan matcha ihop kollegor på ett bra sätt – för det är viktigt att man kommer överens när man jobbar ihop varje dag.

Faktaruta

Namn: Cajsa Henricsson.

Ålder: 21 år.

Gör: Arbetar som undersköterska inom hemtjänsten.

Bor: I Vallstena på Gotland.

Familj: Sambo och hund.