Äldreomsorg,Hemtjänst,Personlig assistans,Uska,

Vad händer när Kommunal lämnar LO-samfundet?

Regeringens budgetförslag i våras blev startskottet för Undersköterskeupproret – en demonstration för bättre arbetsvillkor inom äldrevården. Nu kommer beskedet om att LO-samordningen säger nej till en särskild satsning för Kommunals yrkesutbildade medlemmar i vård, skola och omsorg.

Igår, den 22 oktober, gick Kommunal ut med beskedet att de ställer sig utanför LO-samordningen sedan LO-styrelsen sagt nej till Kommunals krav i kommande avtalsrörelse.

– Att vi skulle få 17 kronor extra utöver den löneförhöjning som ”märket” skulle ge är närmast ett hån mot oss alla som har en yrkesutbildning och jobbar inom välfärdssektorn, skriver Marie Wiberg, initiativtagare till Undersköterskeupproret på Kommunalarbetarens hemsida.

Marie Wiberg har jobbat som undersköterska sedan 90-talet och kan tydligt se den förändring som branschen gått igenom. Det som skiljer sig mest är antalet anställda.

– Jag jobbar heltid på ett äldreboende och där har det på några år försvunnit 24 tjänster, säger Marie.

När regeringen släppte sitt budgetförslag om att 310 miljoner skulle sparas in på äldreomsorgen fick hon nog och startade Undersköterskeupproret tillsammans med sin kollega Jenny Klingstam.

Hoppades på uppbackning från LO-förbundet
När Uska träffade Marie och Jenny i höstas var de övertygade om att Undersköterskeupproret skulle vara till stor hjälp i den pågående avtalsrörelsen.

– Ja, jag är faktiskt väldigt hoppfull. Vi ska få ett nytt kollektivavtal nästa år, och jag tror att de andra som är med i LO-förbunden förstår att de måste backa upp Kommunal i det här. Jag är säker på att upproret och alla engagerade människor kommer få politikerna att inse vikten av vårt yrke, menade Marie.

Är trots allt hoppfullTrots motgångar från såväl regeringen som LO-förbunden är Marie hoppfull.

Personligen tycker jag att Kommunals beslut är bra då de övriga LO-förbunden inte ville ställa sig bakom Kommunals krav på en extra satsning på oss med yrkesutbildning, skriver hon på kommunalarbetarens hemsida.

– 2016 fanns inte heller en LO-samordning och då lyckades man få till en extra satsning på undersköterskor, så varför skulle det inte lyckas igen? Nu har vi dessutom fått samhället att förstå hur viktiga vi är för att välfärden ska fungera, fortsätter hon.

Större genomslagskraft med undergrupper
Planen för Undersköterskeupproret framöver är att det ska få fäste i flera kommuner. Genom att motivera folk till att starta undergrupper i sina respektive kommuner hoppas de på större genomslagskraft.

– Om folk anordnar olika aktiviteter i sina hemkommuner tror vi att vi lättare når kommunpolitikerna, berättar Marie och fortsätter:

– På så sätt hålls upproret hela tiden levande, och det är alltid någon som pratar om det.

Vad händer nu?
Tobias Baudin, ordförande på Kommunal, tvivlar inte på att förbundet ändå ska lyckas få igenom sina krav på egen hand och känner ett stort stöd från allmänheten, enligt Kommunalarbetaren. Idag meddelade även fackförbundet Pappers att även de ställer sig utanför LO-samordningen. Övriga 12 förbund kommer troligen att enas om en samordning, med en låglönesatsning för dem som tjänar under 26 000 kronor i månaden.

Vill du veta mer om Undersköteskeupproret? Besök undersköterskeupproret.se eller Facebooksidan “Undersköterskeupproret”.