Äldreomsorg,Uska,

Så här skapar du julstämning på boendet

Se till att december blir en mysig och stämningsfull tid – även på äldreboendet. Det finns många sätt att skapa julstämning på som både är lättfixade och inte kostar mycket. Här ger vi tips på hur du med enkla medel fixar en god jul tillsammans med dina brukare. 

Få det att dofta jul

Visste du att luktsinnet är vårt mest känsliga sinne? Och julen är ju förknippad med en mängd olika dofter. Nybakade pepparkakor, clementiner och glögg är bara några exempel. Gör apelsiner med nejlika i och lägg i skålar, värm på glögg till eftermiddagsfikat eller hitta andra sätt att sprida julens dofter på boendet. 

Baka och pyssla tillsammans 

Julen är en perfekt tid för umgänge eftersom det finns så mycket ni kan göra ihop. Baka pepparkakor eller lussebullar, julpyssla eller titta på någon julfilm ihop. Häng upp era vackra julstjärnor, tomtar och allt annat ni pysslat för beskådning. 

Anordna en pepparkakshustävling 

Köp in färdiga pepparkakshus, olika typer av godis och glasyr. Dela in dina boende i lag och låt dem tävla om vem som pyntar det snyggaste pepparkakshuset. Alla får rösta på sin favorit och resultatet kanske delges på självaste julafton! 

Dra ner på stark belysning

Levande ljus hör julen till! Om du inte tycker det känns tryggt med levande ljus på boendet kan du istället använda ljusslingor eller elektriska ljus som ser ut som stearinljus. 

Spela julens musik 

Det finns oändligt med julmusik. Låt alla välja varsin jullåt att spela upp och låt dem berätta varför de valt just den. Eller anordna ett julmusikquiz med en härlig blandning av nya och gamla jullåtar.

Ta fram plädar och kuddar 

Att ge mer plats åt textilier är ett enkelt knep för att skapa en mer ombonad känsla. Plocka därför fram plädar, filtar, kuddar och annat som förhöjer mysstämningen. 

Investera i julgardiner

Investera i några fina julgardiner som du kan hänga upp varje år i december. Det gör stor skillnad i ett rum och du kan med fördel köpa dem begagnade för en billig peng. 

Tänd adventsljusstaken ihop 

Gör det till en tradition att tända adventsljusstaken ihop varje söndag i advent. Det blir en mysig stund att se fram emot. Glöm inte pepparkakorna och glöggen!

Bjud in ett luciatåg – eller anordna ett eget

Just lucia är en stämningsfull tradition som många uppskattar väldigt mycket. Kanske finns det någon lokal kör som kan komma och lussa hos er? Eller en skolklass? Eller varför inte styra upp ett eget luciatåg med dina boende? Samla ett gäng, öva in några klassiska låtar och kör så det ryker den 13 december!