Äldreomsorg,

Öka välmåendet hos era brukare om hettan slår till

Förra årets värmebölja var stundtals skön för semesterfirarna, men samtidigt besvärlig för samhället. Vi påverkas alla av extrem värme men äldre är en särskilt utsatt grupp. Uska.se har samlat ihop några tips på hur ni kan förbereda äldreboendet inför hettan – och vad man ska tänka på under de varmaste dagarna.

Juli i fjol var den varmaste julimånaden på 260 år och mycket tyder på att värmeböljor kommer att bli vanligare. Om vi kommer att uppleva samma hetta den här sommaren är oklart, men några riktigt varma dagar kan vi nog räkna med. I Sverige har vi lätt för att stänga ute kylan men vi har desto större utmaningar med att hantera hettan. Det gäller därför att arbeta förebyggande – inte minst som chef eller anställd inom äldreomsorgen då äldre personer är en särskilt känslig grupp.

En del i att stå rustad inför värmen handlar om att informera personalen om värmeböljor och att tillsammans diskutera vad ni kan göra för att förbereda er. Det är viktigt att alla medarbetare vet hur man påverkas av värmen och att ni har koll på personer som är särskilt känsliga. Se även till att det finns personal som tar emot larm om värmebölja under sommaren och att alla har koll på vad som gäller. Eftersom värmen är väldigt påfrestande kan det behövas extrapersonal.

Här är några fler tips och råd när det gäller att hantera hettan.

  • Håll koll på temperaturen

Se till att det finns termometrar hos alla boende och håll koll på inomhustemperaturen. Om det skulle vara varmare än 25 grader i rummet bör personen få vara på en svalare plats tills temperaturen gått ner. Öppna fönstren och vädra under natten.

  • Ordna en sval miljö

Utnyttja luftkonditionering, markiser, persienner och ljusa gardiner och kom ihåg att försöka köpa in fläktar innan värmeböljan slår till. En annan mer långsiktig åtgärd är att plantera träd som kan ge skugga. När det gäller svalkande åtgärder är en kall dusch mest effektivt men en blöt handduk över nacken är också ett bra alternativ.

  • Se till att alla dricker mycket vatten

Uppmuntra ett ökat vätskeintag men undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Servera gärna mer frukt och grönsaker och köp in vätskeersättning, isglass och salta pinnar till boendet.

  • Ta det lugnare

Ta bort alltför fysiskt tunga uppgifter om det är möjligt. Försök i alla fall att undvika fysisk ansträngning under de varmaste timmarna.

  • Var uppmärksam

Håll extra koll på hur de äldre mår. Förhöjd kroppstemperatur och puls samt yrsel och onormal trötthet är några varningstecken. Muntorrhet och minskade urinmängder kan vara tecken på vätskebrist. Se även till att ni förvarar mediciner svalare än 25 grader eller i kylskåp.

Tipsen är sammanställda av information från Folkhälsomyndigheten.