Äldreomsorg,Hemtjänst,Personlig assistans,

”Jag är full av beundran för människor som arbetar hela sina liv i det här yrket”

Vid 54 års ålder bestämde sig Peter Johansson för att lämna IT-karriären bakom sig och bli undersköterska och jobba med människor. Han säger att vissa skulle kalla det för en kris – men själv känner han sig nöjd och harmonisk över beslutet.

De allra flesta kommer nog någon gång under sin karriär till ett vägskäl. Man funderar på om det man ägnar sig åt den största delen av sin vakna tid faktiskt är det man vill göra – och kanske inser man att det är dags att byta arbetsplats, vidareutbilda sig eller byta bana helt och hållet. En som kom fram till det sistnämnda är Peter Johansson. Han hade länge funderat på att göra något annat, något som inte bara kretsade kring möten och budgetar, och när det bolag han arbetade på skulle säljas kände han att det var dags. Hans son hade dessutom hunnit bli 16 år och Peter hade mer tid för en förändring i livet. Efter en lång karriär inom IT-branschen studerar han vid 54 års ålder därför nu till undersköterska.

– En del tycker att det är modigt, medan andra snarare tycker att jag är galen och skulle kalla det för en 50-årskris. Det var ett emotionellt beslut, här fylls själen med så mycket annat. Det är ett viktigt jobb och jag är full av beundran för alla som arbetar inom det här vårdande yrket i hela sina liv, säger han.

Att valet föll på undersköterska berodde även på att vårdande yrken funnits i Peters familj. Hans mamma jobbade exempelvis inom äldreomsorgen under hela sitt yrkesverksamma liv. Den utbildning till undersköterska som han nu går är på distans och han kombinerar studier genom att jobba som vikarie på ett äldreboende.

– Jag jobbar inte med palliativ vård men det här är ändå den sista anhalten för människor och det handlar om att ge ett värdigt avslut för dem här, säger han.

Peter Johansson använde Uska när han sökte extrajobb och eftersom han tyckte att det fungerade smidigt kommer han sannolikt att använda tjänsten igen inför maj nästa år då han är färdigutbildad undersköterska.

– Det är enkelt, i sin profil fyller man i vad man är intresserad av och vad man har för kunskaper. Jag fick faktiskt förfrågningar samma dag och blev sedan erbjuden en tjänst.

Han har inte riktigt bestämt sig för vad han ska fördjupa sig i än men tror att det lutar åt psykiatrin. Hans nästa praktik kommer att vara i en servicegrupp som arbetar med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Mitt första steg är att bli certifierad undersköterska men framöver vore det spännande att vidareutbilda sig och specialisera sig inom ett vårdområde.

Undersköterska är ett kvinnodominerat yrke – var det något du funderade över innan du bestämde dig?

– Nej, det var faktiskt inget jag tänkte på innan – men nu när jag arbetar är det förstås något som jag har blivit medveten om och det är synd att det finns så få män i rollen. För att locka fler personer och grupper till det här arbetet så tror jag att man måste höja statusen för yrket.

Läs även om Monika som också fick jobb direkt via Uska.