Äldreomsorg,

Lex Sarah fyller 20 år

Alla som arbetar med omvårdnad av äldre och funktionsnedsatta är skyldiga att anmäla missförhållanden. Det kan vi tacka undersköterskan Sarah Wägnert för. Det var hennes larm om vanvård på ett äldreboende som gav upphov till Lex Sarah-lagen – och i år är det 20 år sedan den infördes i Sverige. Det vill vi på Uska självklart uppmärksamma!

Det är oktober 1997. Undersköterskan Sarah Wägnert ska gå på sitt pass på ett äldreboende och vet inte att den kvällen kommer att förändra både svensk sjukvård och hennes liv för alltid. Hon är vid tidpunkten 23 år och har sedan gymnasiet arbetat som undersköterska. Arbetet på det nyöppnade äldreboendet Polhemsgården i Solna är hennes första fasta jobb. Tidigare under hösten har 84 svårt sjuka äldre flyttat in på boendet och i de nya lokalerna saknas både utrustning och personal. De äldre kan ligga och skrika i flera timmar och många är uttorkade och har liggsår. Personalen försöker att påtala bristerna för cheferna, men inget händer. Sveriges Television har genom en anhörig fått tips om hur det ligger till på äldreboendet, och när de kommer dit en kväll väljer Sarah Wägnert att berätta. Intervjun med henne i Rapport fick stor uppmärksamhet och hennes initiativ ledde till att hon fick en lag uppkallad efter sig. Lex Sarah infördes i socialtjänstlagen 1999 och innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig att rapportera missförhållanden.

I dag, 20 år senare, arbetar Sarah Wägnert Sjökvist fortfarande som undersköterska. Och hon tycker att kunskapen om lagen är alldeles för låg.

– Jag blir fortfarande kontaktad av vårdpersonal som berättar om missförhållanden och frågor mig hur de ska anmäla. Det är allvarligt att inte arbetsgivarna är bättre på att informera om Lex Sarah. Jag skulle inte vilja bo på ett äldreboende där det inte gjorts några Lex Sarah-anmälningar, det tyder ju på att brister inte åtgärdas. Eftersom vi är människor blir det ibland fel, men om bristerna åtgärdas behöver de aldrig leda till missförhållanden, säger hon i en intervju i Kommunalarbetaren.

I intervjun påminner Sarah Wägnert Sjökvist också om att man anmäler en händelse – inte en kollega.

Om Lex Sarah

* Lex Sarah infördes i socialtjänstlagen 1999.

* Enligt Lex Sarah är personal inom socialtjänst, LSS och vid Statens institutionsstyrelse skyldiga att rapportera missförhållanden eller risker för missförhållanden i verksamheten. Den som ansvarar för verksamheten är i sin tur skyldig att utreda anmälan, och om det är allvarligt ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

* Det görs omkring 1 000 Lex Sarah-anmälningar om året. Vanliga missförhållanden är exempelvis insatser som utförts felaktigt, brister i bemötande och brister i rättssäkerhet. Det senare kan bland annat handla om brister i kommunikation mellan myndigheter.

* Lex Sarah gäller oavsett om personalen arbetar i offentlig verksamhet, på företag som arbetar på uppdrag av kommun eller på privata företag.

Söker du personal?

Registrera dig här så kontaktar vi dig!