Äldreomsorg,Hemtjänst,Personlig assistans,

Introducera sommarpersonalen på rätt sätt

Inför sommaren börjar många nya uskor för att täcka upp under semestrarna. Att ge en bra introduktion till de nya medarbetarna gynnar alla – och även erfarna kandidater kan behöva en tydlig genomgång. Uska.se har tips på hur man på bästa sätt kan introducera sommarpersonalen.

Alla har någon gång haft sin första dag på jobbet – och de flesta håller nog med om att en bra introduktion betyder mycket. Man vill ju känna sig välkommen men också få förutsättningar för att kunna bidra med en gång. Oavsett om det är ens första jobb eller om man är erfaren i rollen som undersköterska så behöver man helt enkelt få en genomgång av hur rutinerna ser ut på just ert ställe.

Är du chef eller ansvarig för att introducera ny personal? Här är några saker som är bra att påminnas om.

  • Informera personalen om att en ny person är på ingång – och se till att någon tar emot, välkomnar och visar runt första dagen.
  • Ordna det praktiska såsom passerkort och arbetskläder i förväg – och kom ihåg att skicka den nya medarbetarens uppgifter till lönekontoret.
  • Börja introduktionen så snart personen blivit anställd. Om ni har en personalhandbok eller liknande är det bra om personen får möjlighet att läsa igenom innan för att få koll på arbetstider, tidrapportering och andra rutiner i förväg. Första dagen brukar vara full av ny info som det är.
  • Gå igenom arbetsuppgifterna. Det kan vara bra om personen får gå med en kollega i början för att jobba in arbetsteknik och rutiner. Var tydlig med vad som förväntas och vem man kan vända sig till om man har frågor.
  • Ge info om eventuella olycksrisker, visa var första-hjälpen-utrustning och nödutgångar finns och hur larmrutiner fungerar. Berätta också om lunchtiderna på boendet eller avdelningen – brukar de flesta ha med lunchlåda eller gå ni ut och äter tillsammans? Bjud även in den nya personen om ni exempelvis har en after work eller middag inplanerad med jobbet framöver.
  • Boka in en avstämning för att kunna ge feedback och stämma av hur den nya medarbetaren tycker att det fungerar.

Behöver ni säkra er kompetensförsörjning under sommaren och resten av året med kompetent och utbildad personal? Läs då gärna vad några av Uska:s användare säger om personalen de rekryterat via Uska.se