Äldreomsorg,Hemtjänst,

Uska hyllar landets undersköterskor

5 procent. Så stor del av Sveriges arbetskraft utgörs av undersköterskor – och vi tycker att det är hög tid att vi hyllar landets undersköterskor. I kampanjen 5 % vill lyfta alla uskor därute – och för att kunna göra det behöver vi din hjälp.

De tar våra blodprov och lägger om våra sår. Bär oss när vi inte kan gå. De tar obekväma pass så att vi kan vara bekväma. De finns vid vår sida när vi behöver det som mest: När vi föds, när vi är sjuka och när vi dör.

Det handlar om det vanligaste jobbet i landet men mer än något annat – ett av de allra viktigaste. Därför lanserar vi kampanjen 5 %. Vi vill lyfta undersköterskornas värdefulla arbete, både i det lilla och det stora, genom att visa att de är våra vardagshjältar som fyller en av de viktigaste funktionerna i Sverige.

För att lyckas med detta behöver vi din hjälp. För om vi kan samla in hundratals eller kanske till och med tusentals hyllningar till undersköterskorna, så tror vi att det kommer att påverka hur man ser på rollen. Det kanske inte leder till en bättre arbetssituation, högre status, eller att fler utbildar sig till undersköterskor med en gång, men vi tror att det kommer att påverka på riktigt.

Maria Bork, en av oss som driver Uska.se, har själv arbetat som undersköterska i många år och för henne betyder kampanjen något särskilt.

– Jag blir stolt av att arbeta i ett företag som lyfter arbetsgruppen som jag har tillhört. Undersköterskor får allt för sällan höra vilka fantastiska insatser de gör varenda dag, säger hon.

För Maria var det kontrasterna som gjorde att hon stannade i rollen i flera år. Att jobba som undersköterska är att möta det riktigt svåra men också det som gör det lättare – och enligt henne var det bästa med jobbet att få se en människa kunna må så bra som möjligt och njuta av livet även om omständigheterna gjorde det svårt. Maria vill hylla sina tidigare kollegor och om hon måste välja en blir det Yvonne.

– Under flera år arbetade vi tillsammans med barn och ungdomar på ett korttidsboende. Yvonne var och är en stor trygghet för barnen men också för deras familjer. Vi hade ett samarbete som var avgörande men vi kunde också skratta ihop och göra dagarna till något ljust trots tuffa omständigheter, berättar hon.

Vem är din ”Yvonne”? Vi vill samla in så många hyllningar vi kan – så ta chansen att hylla en undersköterska som varit viktig för dig. Kanske är det också en tidigare kollega eller en undersköterska som hjälpt dig eller dina anhöriga när ni behövt hjälp eller stöd.

Om du inte kommer ihåg namnet på personen du tänker på kan du bara fylla i den plats, sjukhus eller vårdcentral där du fått hjälp.

Skicka din hyllning genom att klicka på länken nedan.

http://5-procent.se