Äldreomsorg,Hemtjänst,Personlig assistans,Uska,

Så här fixar du årets julschema

Schemaläggning är inte alltid en dans på rosor. Runt jul kan det tvärtom vara en riktig utmaning. Efter en mörk höst utan en endaste liten röd dag är dessutom nästan alla sugna på lite ledighet. Hur gör man då? Här ger vi några råd till dig som ska planerna årets julschema. 

Först och främst – att ansvara för schemaläggning är klurigt, och inget vem som helst kan göra. Du behöver vara väl insatt i verksamheten och förstå vilken kompetens och vilka resurser som krävs till varje arbetspass. Samtidigt ska du vara rättvis och försöka hålla alla på gott humör.

 • Börja i tid och låt de anställda önska
  Det är bra att vara ute i god tid. Sätt igång med planeringen redan idag och du kommer slippa sitta med schemat in i det sista. Låt alla anställda få önska hur de vill vara lediga, men var tydlig med att det bara är en önskan. Alla kommer ju inte kunna vara lediga samtidigt. 
 • Var transparent och engagera medarbetarna
  Du kan också – om det är möjligt – låta de som arbetar på samma avdelning eller i samma arbetslag själva föreslå hur semesterperioden ska bemannas. På så vis blir det tydligare för dem hur situationen ser ut och de känner sig delaktiga. Redovisa också öppet hur verksamhetens behov styr vilken typ av kompetens som behövs. Det gör att det skapas en förståelse kring varför semesterschemat ser ut som det gör.
 • Var beredd på det oförberedda
  Se till att ha en back-up-plan för om någon skulle bli sjuk eller frånvarande av annan anledning. För handen på hjärtat – det kommer antagligen hända. Se därför till att du redan från början vet vem som har möjlighet att hoppa in. 
 • Var rättvis och spara julschemat
  Försök att vara så rättvis som möjligt och se gärna till att alla får en liten ledighet på tre till fem dagar. Kom överens om vilka som jobbar över jul respektive nyår och var tydlig med att det blir tvärtom nästa år. För att undvika missförstånd från år till år är det bra om du har koll på tidigare års julplanering. Så spara alltid julschemat – förvänta dig inte att de anställda kommer ihåg själva hur de var lediga. 
 • Försök skapa julstämning
  För dem som behöver jobba över jul kan en liten julklapp eller ett julbord ihop med kollegorna vara väldigt uppskattat. Försök tillsammans införa jultraditioner på er arbetsplats som gör det lite mysigare att jobba över jul. 

Behöver du hjälp med att hitta undersköterskor som kan jobba över jul? Följ länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för att se hur vi kan underlätta för dig.