Äldreomsorg,

Därför trivs årets undersköterska bättre än någonsin på jobbet

Förra året blev Samir Nissan utsedd till årets undersköterska i Kils kommun. Vi ringde upp honom för att fråga hur han ser hur på yrkesrollen, vilka råd han har till nya undersköterskor och vad som gör att han trivs och frodas på jobbet.

– Det finns tunga dagar i det här yrket men jag tycker att de bra dagarna är fler. Det positiva väger alltid över.

Det säger Samir Nissan som blev utsedd till årets undersköterska i förra året. Det var enhetschefer inom äldreomsorgen i Kils kommun som tog initiativet till en gala där man bland annat utsåg årets undersköterska och det var medarbetarna själva som fick rösta på personer som de tyckte skulle nomineras.

Sedan 2010 arbetar Samir Nissan på ett demensboende och demensvården var också det han fördjupade sig i när han utbildade sig till undersköterska i Karlstad.

– Jag hade inte varit så länge i Sverige och efter att ha arbetat i en matbutik och som städare så ville jag göra något annat. Jag kände mig nyfiken på vården och sökte en YH-utbildning som motsvarade omvårdnadsprogrammet, berättar han.

När Samir Nissan var färdigutbildad efter ett och ett halvt år flyttade han till Kil där han fick ett sommarjobb på ett demensboende. Det ledde till en fast anställning och efter åtta år trivs han bättre än någonsin på boendet.

– När det gäller demenssjukdom så är den väldigt individuell. Varje patient är på ett sätt ett nytt fall. Man lär sig mycket i det här jobbet och det känns bra att ha ett viktigt arbete där man gör skillnad för människor i vardagen.

Vad utmärker en bra undersköterska enligt dig?

– Det handlar framför allt om att vara en medmänniska och att alltid sätta patienten i fokus. Man ska tycka om att hjälpa människor och det krävs en hel del tålamod. När man känner att det börja tryta är det bra att byta uppgift för ett tag och att be någon annan ta över. För att dagen ska flyta på så bra som möjligt måste man hjälpas åt och samarbeta.

Vad har du för råd till den som precis har börjat arbeta som undersköterska?

– Att alltid våga fråga. Man lär sig med tiden men man ska inte vara rädd för att be om hjälp i början. Vi hade vid ett tillfälle en praktikant som hade svårt för att hjälpa äldre män med hygienen men i det här jobbet måste man se bortom kön och obekväma uppgifter, och alltid sätta patienten i fokus.

Faktaruta:

Namn: Samir Nissan.

Ålder: 38 år.

Bor: I Kil.

Gör: Arbetar som undersköterska på ett demensboende.